Squat Çalışması Ne İşe Yarar?

Squat yapmanın vücudunuzda fark yaratacağı yerler, faydaları ve etkileri hakkındaki araştırmamızı sizlere sunuyoruz.


Squat özellikle vücudun alt kısmını son derece mükemmel bir şekilde çalıştıran egzersiz biçimidir. Farklı squat çeşitleri her kesimden kişinin egzersiz programında olmazsa olmazlarındandır. Uzun ve sağlıklı bir yaşam ve fit olmak isteyenlerin mutlaka yapması gereken bu egzersizin birçok faydası bulunmaktadır. Ilk bakışta son derece zorlayıcı bir hareket olarak görülen squat bir süre sonra hem kolay hem de vücudu önemli ölçüde çalıştıran bir egzersiz. Bu nedenle Sakarya bayan spor salonu kadın veya erkek fark etmeksizin herkesin çalışma programına squat veya squat türevi hareketleri eklemesini tavsiye ediyor. Özellikle biçimli bacaklara sahip olmayı isteyen kadınların mutlaka squat yapması gerekiyor. 

Squat Egzersizinin Alt Bölgeye Faydaları

Squat hareketi ilk olarak bacakları kuvvetlendirmek için en önemli hareketlerden bir tanesidir. Düzenli olarak squat hareketlerinin yer aldığı çalışma programlarının, squat hareketinin yer almadığı programlara göre %25 daha fazla fayda sağladığı bilinmektedir. Düzenli squat yapmanın bir diğer artısı da kan dolaşımının hızlanmasıdır. Bu sayede bacaklarda oluşan selülit görünümü de ortadan kaldırılabilmektedir. Squat ilk başta kalp ve dolaşım sistemine bisiklet ya da koşu kadar çok çabuk etki etmese de düzenli olarak yapıldığında etkileri ortaya çıkmaktadır. Bunun özünde squat hareketinin kalbi güçlendirmesi yatmaktadır. Bu sayede kalp damar hastalıkları, kalp krizi ve inme riski de düşürülmektedir. 

Sindirim ve Boşaltım Sistemine Yararları

Squat sindirim ve boşaltım sisteminde yer alan başlıca kasları çalıştırmaktadır. Vücuttan toksinlerin ve kimyasal bileşenlerin atılması squat hareketi ile beraber daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Karın kaslarını aktif bir şekilde çalıştıran squat, bu sayede karın bölgesinin daha güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Bu şekilde vücuttaki besinler daha çabuk işlenerek vücuttan daha hızlı bir şekilde atılmaktadır. Vücuttan atılan bu toksinlerin en büyük özelliği ise kilo alımına, kas kaybına ve rehavet hissine neden olmasıdır. Tüm bu nedenlere bağlı olarak sindirim ve boşaltım konusunda çeşitli problemler yaşayanlara squat yapmaları tavsiye edilmektedir. 

Vücuda Genel Etkisi

Squatın tüm vücudu daha esnek bir hale getirme özelliği bulunmaktadır. Bu şekilde yaş ilerledikçe hareket kaybının ortaya çıkması da minimum seviyeye indirilmektedir. Diz ve bacak bölgesinde elde edilen bu esneklik aynı zamanda spor ya da günlük aktivite esnasında da yaralanma riskini minimuma düşürmektedir. Squat hareketinin doğası gereği egzersiz esnasında vücudun denge sistemi sürekli olarak aktif durumdadır. Bacak kaslarının güçlendirilmesi vücudun daha dik durmasını sağlamaktadır. Proprioseptor kasların geliştirilmesi sayesinde vücudun herhangi bir pozisyonda dengesini daha rahat bulması sağlanmaktadır. Kolay ve zahmetsiz bir hareket olan squat çeşitli ağırlıklar ile çeşitlendirilebilmektedir. Bu sayede çalışmanın verimi de arttırılmaktadır. Ağırlıklı squat hareketleri kol kaslarının da çalışmasına ve bu kasların zaman içerisinde gelişmesine yardımcı olur

Önerilen İçerikler