​Spora Yeni Başlayan Kadınlar Nasıl Beslenmeli?

Spora yeni başladınız ve gelişiminizi hızla arttırmak istiyorsunuz.. Bunu için yediklerinize dikkat etmenin yollarını sizinle paylaşıyoruz.

Kilo vermek için, şekle girmek için ya da zinde olmak için, sporun amacı ne olursa olsun egzersiz programına mutlaka sağlıklı ve düzenli bir diyet programı da eklenmelidir. Sadece diyetle ya da sadece spor ile istenilen sonucu elde etmek mümkün olmayacaktır. Bu noktada sporcuların beslenme konusunda dikkat etmeleri gereken şey ise hedefleri doğrultusunda bir beslenme programına sahip olmalıdır. Genel olarak sağlıklı yiyecekler ve doğru beslenme alışkınları önemli ölçüde yeterli olsa da incelmek, sıkılaşmak ya da forma girmek için beslenme programında ya da öğün aralarında küçük değişiklikler yapmak yeterli olacaktır.

Mutlaka Olması Gerekenler

İster kas güçlendirme, ister incelmek için olsun spora yeni başlamış olan kadınlar için beslenme programının bazı olmazsa olmazları bulunmaktadır. Bu olmazsa olmazların başında besin değeri yüksek besinler gelmektedir. Düzenli spor yapan kadınlar mutlaka beslenme programlarında kırmızı et ve yumurta gibi zengin protein kaynaklarına yer vermeleri gerekmektedir. Protein, spor esnasında yorulan kasların daha da güçlü hale gelmesini sağlamaktadır. Bunun yanı sıra balık, tahıllı gıdalar, kuru bakla giller ve lif açısından zengin yiyecekler dengeli bir beslenme için şarttır. Ayrıca yeşil çay, sporun harekete geçirdiği metabolizmayı da destekleme özelliğine sahiptir. Ayrıca gün içerisinde bol su tüketilmesi vücudun susuz kalmasını önleyerek dehidrasyonun önüne geçmektedir. Spora yeni başlamış olan kadınlar için ideal beslenme programı genel olarak günlük 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşmaktadır. 

Uzak Durulması Gerekenler

Malesef, spor yapan kadınlar için uzak durulması gereken gıdaların listesi oldukça uzundur. İçerisinde yüksek miktarda nişasta içeren patates bunlardan bir tanesidir. Özellikle kızartma gibi yağlı gıdaları tüketmek yapılan sporu anlamsız hale getirmektedir. Pasta ve kurabiye gibi karbonhidrat ve yağ açısından zengin gıdalara da dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle yağ vücutta çok kolay depolanır ve vücuttan çok zor bir şekilde atılır. Diğer taraftan şeker miktarına ekstra dikkat etmek gerekmektedir. Şekerli asitli içecekler ve alkollü içecekler de oldukça yüksek kaloriye sahip olduğu için kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinç gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar, kandaki şeker miktarını hızlı bir şekilde yükseltip, hızlı bir şekilde düşürmektedir. Bu da daha çok açlık hissine yol açmaktadır. Bu nedenle beslenme programı hazırlanırken tüketilecek olan gıdaların glisemik indeksleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 

Ek Gıdalar ve Ara Öğünler

Spor yaparken beslenmedeki birincil öncelik vücudun aç kalmamasını sağlamaktır. Ancak bu şekilde yapılan sporun karşılığı alınabilmektedir. Bu nedenle ana öğünlerin aralarında yapılacak küçük ara öğünler son derece büyük bir öneme sahiptir. Taze ve kuru meyveler, ceviz, çiğ bağdem, çiğ fındık gibi yiyecekler vücudun aç kalmamasını sağlamaktadır. Ayrıca ara öğünler için ideal gıdalardan birisi de yoğurttur. Protein açısından oldukça zengin olan yoğurt ve muz gibi aynı zamanda sindirime de önemli ölçüde yardımcı olmaktadır. 

Önerilen İçerikler