Boyunuza Göre İdeal Vücut Ölçünüz Ne Olmalı?

Bu yazımızda nispeten kısa boylu olan Türk kadınlarının ideal vücut ölçülerini sizlerle paylaşacağız. Hazırsanız; bizimle şaşırtıcı bir gerçekliğe adım atabilirsiniz.

Evet, keşke hepimiz 90 – 60 – 90 vücut ölçülerimizle kum saatlerini kıskandıran bir görünüme sahip olsak. Her giydiğimiz yakışsa, uzun boyumuzla Türk standartlarını yerle bir etsek. Fiziğimizin kusursuzluğu ile mankenleri kıskandırsak ve dolaştığımız sokaklarda podyum havası estirsek. Maalesef büyük çoğunluğumuz için bu dilekler hayal olmakla kalıyor; fazla kilomuz olmasa dahi boyumuzun nispeten kısa olması hayallerimizin önüne set çekiyor.Siz de benzer düşüncelere sahipseniz, karamsar bir tavır içerisinde olduğunuzu söylemek istiyoruz. Hepimiz 90 – 60 – 90 ölçülerine sahip olmak zorunda değiliz! 

İdeal Vücut Ölçüleri Kişiden Kişiye Değişebilir

İdeal vücut ölçüleri kişiden kişiye ve hatta kişi için yaş ilerledikçe değişebilir. Bu nedenle kadın vücudunu rakamlara indirgemek çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Kadınların ideal vücut ölçüleri estetik ve sağlıklı bir görünüme endekslenmelidir. 

Son yıllarda 90 – 60 – 90 ölçülerinin ideali yansıtmadığı bilimsel olarak ileri sürülmekte; “Afrodit” ölçüleri üzerinde çalışılmaktadır. 

İdeal kadın ölçüleri ile ilgili en güncel yaklaşımlardan biri kalça ve bel bölgesi arasındaki orantıya vurgu yapar. Bu teze göre bel genişliğinin cm cinsinden değeri, kalça çevresinin cm cinsinden değerine bölünerek ulaşılan sonuçlar değerlendirilir. 

  • 20 – 29 yaş arasındaki kadınların bel – kalça oranı 0,71 değerinden küçükse;
  • 30 – 39 yaş arasındaki kadınların bel – kalça oranı 0,72 değerinden küçükse;
  • 40 – 49 yaş arasındaki kadınların bel – kalça oranı 0,73 değerinden küçükse;
  • 50 – 59 yaş arasındaki kadınların bel – kalça oranı 0,74 değerinden küçükse ve
  • 60 – 69 yaş arasındaki kadınların bel – kalça oranı 0,76 değerinden küçükse ideal vücut ölçülerine sahip olunduğu kabul ediliyor. 

Bel çevresi 67 cm ve kalça genişliği 94 cm olan bir kadının ideal vücut orantısına sahip olup olmadığını gelin birlikte hesaplayalım. 

Bel – kalça oranı hesaplamasına göre; bu vücut orantısına sahip olan bir kadının vücut orantısı değeri 0,712 olacağı için ideal bir vücuda sahip olduğu söylenemez. Ancak bel çevresinde küçük bir değişim olursa; mesela bel çevresi 65 cm’ye inerse orantı 0,691’e inecektir. Dolayısıyla örnekteki hemcinsimiz ideal vücut ölçülerine kavuşmuş olacaktır.

Bu sınıflandırmada kilo ve boy uzunluğunun veri olarak girilmemesi kısa boylu kadınların ideal vücut değerlerine ulaşamayacakları mitini tarihe karıştırıyor. Kilosuna dikkat eden ve sağlıklı beslenen kısa boylu kadınlar da “özendikleri” kişilerle eş değer ideallikte vücut ölçülerine kavuşabiliyor. 

Boy Bahane Form Tutmak Şahane

Bilimsel olarak ideal vücut ölçülerine sahip olmamızın önünde hiçbir engel yok; elbette lezzetli hamur işlerini, tatlıları ve gece yenen yemekleri hesaba katmıyoruz. Siz de boyunuz kaç olursa olsun bilimsel olarak ideal vücut ölçülerine kavuşabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken kararlı durmak ve Sakarya bayan spor salonları içerisinde kalite standartlarınızı en çok karşılayan merkeze kayıt olmak. 

Spor yaparak gün içerisindeki stresinizden uzaklaşabilir, fazla kilonuz varsa verebilir ve sağlığınızı iyileştirebilirsiniz. Boyunuzla ilgili söylemleri geride bırakıp bilimsel çalışmaların size verdiği güçle hayallerinize kavuşabilirsiniz. Spor yaparken spor eğitmenlerinin yönergelerini takip ederek sakatlık riskinden uzak durabilir ve hareketlerden maksimum verim alabilirsiniz. Aynı zamanda size ve hedeflerinize özel beslenme programları hazırlatabilir; sporla hızlandırdığınız metabolizmanızı diyetinizle de harekete geçirebilirsiniz.